Chlapci, neprepadnite kultu svätého refluxu. Refluxovanie nemá samo o sebe žiadnu hodnotu okrem ilúzie, že sa niečo deje, ktorú vytvára.
S H2SO4 a kyselinou šťaveľovou (najlepšie), ale aj s kyselinou fosforečnou a s akoukoľvek organickou kyselinou, ako je octová, mravčia alebo citrónová, sa dosiahne takmer kvantitatívny výťažok, ak sa zmes pomaly zahrieva počas dvoch hodín na teplotu najviac 95 °C, drží sa tam 30 minút a potom sa nechá vychladnúť. Pridajte malé množstvo iného rozpúšťadla ako DCM (toluén, xylén, éter), pretože organická kyselina môže vypadnúť, a preto sa odporúča zber zhora. Môže sa použiť benzínový éter 40/60 a nie je ho potrebné veľa, ale na konci získate TRI vrstvy: Vrchná vrstva je petroléter s rozpusteným P2P. Stredná vrstva je P2P s rozpusteným Pet-Etherom*. A pod ňou je zmes kyseliny (ktorú možno bez problémov použiť opakovane).
*Znie to smiešne, ale je to tak: Pet-Ether aj P2P rozpúšťajú časť toho druhého, ale nie sú voľne miešateľné. A tak dostanete tri vrstvy, ktoré ma už dávno priviedli vedľa k šialenstvu. Kým som na to neprišiel.......
200 g dihydrátu kyseliny šťaveľovej
300 ml vody
100 ml H2SO4 37% (kyselina batériová)
nie všetka kyselina šťaveľová sa rozpustí - žiadny problém
S týmto sa dá spracovať minimálne 200 ml červeného oleja 20230
Je potrebné naozaj silné miešanie po celý čas.
Zmes vody a kyseliny sa môže použiť opakovane.
Nie nad 95 °C dáva svetložltý P2P priamo bez pary alebo inej destilácie.
Keď použijete sep-funnel, najlepšie oddelíte, kým je ešte horúci a šťavel nevypadne. alebo ho dáte do kadičky do mrazničky, pričom dno kadičky sa dotýka chladu, takže začne kryštalizovať odtiaľ. Ak to urobíte takto, nepotrebujete vôbec žiadne rozpúšťadlo, kyselina a voda kryštalizujúce zo dna vyženú P2P na vrch a po dvoch alebo troch hodinách ho môžete jednoducho vyliať a NIKDE nezostane P2P.
Dal som si s tým veľa práce, lol