- Language
- 🇷🇺
- Reaction score
- 38
Bu nedenle, bu yazı daha çok yeni kullanıcılar için tasarlanmıştır. bu yazının amacı, metilamin hazırlanması sırasında küçük hatalardan kurtulmaktır. zaten her şeyi biliyorsanız ve bu makale sizin için yeni değilse, lütfen sadece kalın bir "Beğen" koyun ve deneyimlerinizi yorumlara ekleyebilirsiniz.
Sulu metilamin hazırlamak için, muhtemelen zaten bildiğiniz gibi, doğrudan metilamin hidroklorür, damıtılmış su, alkali - diğer adıyla sodyum hidroksit NaOH veya potasyum hidroksit KOH'a ihtiyacınız olacak.
Başlayalım sevgili okuyucum. Ben 150 gram metilamin hidroklorür hcl için hesaplamalar yapacağım
Hesaplamalar 150 gram metilamin hidroklorürden bir metilamin çözeltisi elde etmek için:
1. Alkali çözünmesi:
2. Metilamin hidroklorüre alkali eklenmesi:
Alkalinin tamamını bir kerede eklemeyin, çünkü bu pH değerinde ani bir yükselmeye ve metilamin kaybına neden olabilir.!!!!!!
Alkalinin küçük porsiyonlar halinde (her biri 20-30 mL) eklenmesi ve her eklemeden sonra karıştırılması önerilir.
Çözeltinin pH değerini izleyin:
Çözeltinin pH değerini izlemek için bir pH metre kullanın.
Gerekli pH değeri:
NaOH için: 11-12
KOH için: 12-13
Hedef pH değerine ulaşılana kadar alkali ekleyin. Sulu metilamin hazırlarken bu adımın en önemli adım olduğunu düşünüyorum.
100 g saf alkali (NaOH veya KOH) damıtılmış suda çözülmelidir.
Su hacmi:
100 g alkaliyi tamamen çözmek için yaklaşık 250-300 ml damıtılmış su gerekecektir.
Tam su hacmi, kullanılan alkaliye ve istenen çözelti konsantrasyonuna bağlı olarak biraz değişebilir.
Karıştırma:
İstediğiniz kaba (benim durumumda cam kavanoz) sudkostiği dökün ve üzerine su ekleyin.
Sudkostik tamamen çözülene kadar çözeltiyi iyice karıştırın.
Manyetik bir karıştırıcı kullanabilir veya şişeyi elinizle sallayabilirsiniz.
UNUTMAYIN VE DIKKATLI OLUN: KÜL SUYU SUYLA TEMAS ETTIĞINDE ISINACAKTIR. Önceden buz ekleyerek soğuk su içeren bir kap hazırlayabilirsiniz. güçlü ısınma durumunda, soğuk suda soğutun - bu benim deneyimim. Sudkostik damıtılmış suda tamamen çözündükten sonra, kavanozu oda sıcaklığına soğumaya bırakın, soğudukça ikinci aşamaya geçin.
Alkalinin tamamını bir kerede eklemeyin, çünkü bu pH değerinde ani bir yükselmeye ve metilamin kaybına neden olabilir.!!!!!!
Alkalinin küçük porsiyonlar halinde (her biri 20-30 mL) eklenmesi ve her eklemeden sonra karıştırılması önerilir.
Gerekli pH değeri:
Hedef pH değerine ulaşılana kadar alkali ekleyin. Sulu metilamin hazırlarken bu adımın en önemli adım olduğunu düşünüyorum.
3. Çöktürme ve filtreleme:
Tüm alkali miktarı eklendikten ve pH hedef değere ulaştıktan sonra çözeltinin çökmesini bekleyin.
Bir sodyum klorür (NaCl) çökeltisi dibe çökecektir.
Çözeltiyi bir filtreden (vakum filtresi gibi) geçirin.
Metilamin kalıntılarını gidermek için sodyum klorür çökeltisini az miktarda suyla durulayın - bu isteğe bağlıdır.
NARRATLAMA.
150 g metilamin hidroklorür (CH₃NH₂HCl)
100 g %98 saflıkta alkali (NaOH)
250 ml damıtılmış su
1. Metilamin hidroklorürün molar konsantrasyonunu hesaplayın:
CH₃NH₂HCl'nin mol kütlesi = 74,53 g/mol
CH₃NH₂HCl molü = 150 g / 74,53 g/mol = 2,01 mol
2. Alkali molar konsantrasyonunu hesaplayın:
NaOH molar kütlesi = 40 g/mol
NaOH saflığı = %98
Mol NaOH = (100 g * 0,98) / 40 g/mol = 2,45 mol
3. Çözeltinin hacmini belirleyiniz:
Çözelti hacmi = 250 mL = 0,25 litre
4. Metilaminin (CH₃NH₂) molar konsantrasyonunu hesaplayın:
Metilamin hidroklorürün (CH₃NH₂HCl) bir alkali (NaOH) ile nötralizasyon reaksiyonunda metilamin (CH₃NH₂) ve su (H₂O) oluşur:
CH₃NH₂HCl + NaOH → CH₃NH₂ + NaCl + H₂O
Reaksiyon denkleminden, 1 mol CH₃NH₂HCl'nin 1 mol CH₃NH₂ ürettiği görülebilir.
Bu nedenle, çözeltideki CH₃NH₂ molar konsantrasyonu şöyledir:
[CH₃NH₂] = (2,01 mol CH₃NH₂HCl) / 0,25 L = 8,04 mol/L Hesaplamalar muhtemelen tam olarak doğru değildir, ancak daha fazla deneyim ve bilgiye sahip olanlar lütfen hesaplamaların düzeltilmesinde yer alsın.
Hepsi bu kadar. Faydalı olduysa abone olmayı ve beğenmeyi unutmayın. Teşekkür ederim.
P/S Özel bir söz vermek ve minnettarlığımı ifade etmek istiyorum: Marvin "Popcorn" Sutton ve @WillD ve tabii ki forum: BBgate.com
Sulu metilamin hazırlamak için, muhtemelen zaten bildiğiniz gibi, doğrudan metilamin hidroklorür, damıtılmış su, alkali - diğer adıyla sodyum hidroksit NaOH veya potasyum hidroksit KOH'a ihtiyacınız olacak.
Başlayalım sevgili okuyucum. Ben 150 gram metilamin hidroklorür hcl için hesaplamalar yapacağım
Hesaplamalar 150 gram metilamin hidroklorürden bir metilamin çözeltisi elde etmek için:
1. Alkali çözünmesi:
Gerekli pH değeri:
100 g saf alkali (NaOH veya KOH) damıtılmış suda çözülmelidir.
Su hacmi:
100 g alkaliyi tamamen çözmek için yaklaşık 250-300 ml damıtılmış su gerekecektir.
Tam su hacmi, kullanılan alkaliye ve istenen çözelti konsantrasyonuna bağlı olarak biraz değişebilir.
Karıştırma:
İstediğiniz kaba (benim durumumda cam kavanoz) sudkostiği dökün ve üzerine su ekleyin.
Sudkostik tamamen çözülene kadar çözeltiyi iyice karıştırın.
Manyetik bir karıştırıcı kullanabilir veya şişeyi elinizle sallayabilirsiniz.
UNUTMAYIN VE DIKKATLI OLUN: KÜL SUYU SUYLA TEMAS ETTIĞINDE ISINACAKTIR. Önceden buz ekleyerek soğuk su içeren bir kap hazırlayabilirsiniz. güçlü ısınma durumunda, soğuk suda soğutun - bu benim deneyimim. Sudkostik damıtılmış suda tamamen çözündükten sonra, kavanozu oda sıcaklığına soğumaya bırakın, soğudukça ikinci aşamaya geçin.
Gerekli pH değeri:
3. Çöktürme ve filtreleme:
Tüm alkali miktarı eklendikten ve pH hedef değere ulaştıktan sonra çözeltinin çökmesini bekleyin.
Bir sodyum klorür (NaCl) çökeltisi dibe çökecektir.
Çözeltiyi bir filtreden (vakum filtresi gibi) geçirin.
Metilamin kalıntılarını gidermek için sodyum klorür çökeltisini az miktarda suyla durulayın - bu isteğe bağlıdır.
NARRATLAMA.
150 g metilamin hidroklorür (CH₃NH₂HCl)
100 g %98 saflıkta alkali (NaOH)
250 ml damıtılmış su
1. Metilamin hidroklorürün molar konsantrasyonunu hesaplayın:
CH₃NH₂HCl'nin mol kütlesi = 74,53 g/mol
CH₃NH₂HCl molü = 150 g / 74,53 g/mol = 2,01 mol
2. Alkali molar konsantrasyonunu hesaplayın:
NaOH molar kütlesi = 40 g/mol
NaOH saflığı = %98
Mol NaOH = (100 g * 0,98) / 40 g/mol = 2,45 mol
3. Çözeltinin hacmini belirleyiniz:
Çözelti hacmi = 250 mL = 0,25 litre
4. Metilaminin (CH₃NH₂) molar konsantrasyonunu hesaplayın:
Metilamin hidroklorürün (CH₃NH₂HCl) bir alkali (NaOH) ile nötralizasyon reaksiyonunda metilamin (CH₃NH₂) ve su (H₂O) oluşur:
CH₃NH₂HCl + NaOH → CH₃NH₂ + NaCl + H₂O
Reaksiyon denkleminden, 1 mol CH₃NH₂HCl'nin 1 mol CH₃NH₂ ürettiği görülebilir.
Bu nedenle, çözeltideki CH₃NH₂ molar konsantrasyonu şöyledir:
[CH₃NH₂] = (2,01 mol CH₃NH₂HCl) / 0,25 L = 8,04 mol/L Hesaplamalar muhtemelen tam olarak doğru değildir, ancak daha fazla deneyim ve bilgiye sahip olanlar lütfen hesaplamaların düzeltilmesinde yer alsın.
Hepsi bu kadar. Faydalı olduysa abone olmayı ve beğenmeyi unutmayın. Teşekkür ederim.
P/S Özel bir söz vermek ve minnettarlığımı ifade etmek istiyorum: Marvin "Popcorn" Sutton ve @WillD ve tabii ki forum: BBgate.com