Ako antisociálna porucha osobnosti eskaluje poruchy súvisiace s užívaním návykových látok

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
271
O7Y9DNwgXE

Nová štúdia sa zaoberala zložitými vzťahmi medzi antisociálnou poruchou osobnosti (ASPD) a poruchami užívania látok (SUD) a ponúkla nový pohľad na vzorce asociácie, ktoré už dlho zaujímajú výskumníkov. Tento výskum, publikovaný v časopise Translational Psychiatry, skúma, ako ASPD interaguje s diagnózami a závažnosťou porúch súvisiacich s užívaním alkoholu, kanabisu, kokaínu, opiátov a tabaku. Zistenia štúdie majú významné dôsledky pre lepšie pochopenie súbežného výskytu týchto ochorení a mohli by ovplyvniť budúce liečebné prístupy.

ASPD je psychiatrická porucha charakterizovaná manipulatívnym, impulzívnym a často agresívnym správaním s výrazným nedostatkom výčitiek svedomia. Táto porucha je neúmerne častá u osôb trpiacich SUD. V skutočnosti predchádzajúci výskum ukázal, že zatiaľ čo ASPD sa vyskytuje približne u 3,6 % všeobecnej populácie, môže sa vyskytovať až u 81 % osôb, ktoré bojujú s užívaním návykových látok. Toto ohromujúce prekrývanie poukazuje na potrebu podrobnejšieho skúmania toho, ako ASPD interaguje s rôznymi formami závislosti.

Štúdia, ktorú viedol tím výskumníkov z Yaleovej univerzity a ďalších významných inštitúcií, sa zamerala na 1 660 osôb s diagnózou ASPD a porovnávala ich s kontrolnou skupinou 6 640 osôb. Účastníci boli vybraní na základe zhodných kritérií, ako je pohlavie, vek a rasa, aby sa kontrolovali demografické faktory, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky. Cieľom bolo preskúmať vzťahy medzi ASPD a piatimi typmi SUD: poruchami užívania alkoholu (AUD), kanabisu (CanUD), kokaínu (CocUD), opiátov (OUD) a tabaku (TUD).

Jedným z kľúčových zistení štúdie bola silná súvislosť medzi ASPD a diagnózou a závažnosťou AUD, CanUD a TUD. Napríklad u osôb s ASPD bola takmer dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaná porucha užívania alkoholu (s pomerom šancí 1,89) a viac ako dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaná porucha užívania kanabisu (s pomerom šancí 2,13). Hoci ASPD súvisela aj s poruchami užívania kokaínu a opiátov, tieto súvislosti neprešli prísnymi štatistickými testami potrebnými na ich potvrdenie s vysokou istotou.

Výskumníci skúmali aj špecifické diagnostické kritériá pre SUD, ako je nebezpečné užívanie, abstinenčné príznaky a pokusy prestať. Pozoruhodné je, že kritérium "nebezpečného užívania" bolo konzistentne spojené s ASPD pri všetkých skúmaných látkach. To naznačuje, že jednotlivci s ASPD majú tendenciu k nebezpečnému správaniu počas užívania látok bez ohľadu na typ drogy. V štúdii sa však prekvapivo zistilo, že pokusy prestať užívať kokaín nepriamo súviseli s ASPD. Inými slovami, ľudia s ASPD sa menej často pokúšali prestať užívať kokaín v porovnaní s ľuďmi bez tejto poruchy.

Toto zistenie vyvoláva dôležité otázky o motivácii a správaní jednotlivcov s ASPD v súvislosti s užívaním návykových látok. Spôsobuje impulzívny a rizikový charakter ASPD, že jednotlivci majú menšiu pravdepodobnosť, že prestanú užívať návykové látky, alebo existuje niečo špecifické v súvislosti s kokaínom, čo ovplyvňuje toto správanie? Na odhalenie psychologických a neurobiologických mechanizmov, ktoré sú v hre, bude potrebný ďalší výskum.

Zistenia štúdie zdôrazňujú zložitosť komorbidity ASPD a závislosti od drog. Skúmaním rôznych vzorcov SUD u osôb s ASPD výskum ponúka cenné poznatky, ktoré by mohli pomôcť klinickým pracovníkom vyvinúť cielenejšie intervencie. Napríklad liečebné programy sa možno budú musieť priamo zaoberať zvýšeným rizikom nebezpečného užívania u pacientov s ASPD, ako aj jedinečnými problémami, ktoré predstavujú niektoré látky, ako napríklad kokaín.

Ďalším pozoruhodným aspektom štúdie bolo jej zameranie na závažnosť SUD. Zistilo sa, že spojenia medzi ASPD a diagnózami SUD boli silnejšie ako tie, ktoré vychádzali zo závažnosti poruchy. To naznačuje, že ASPD môže byť viac spojená s tým, či sa u osoby vyvinie závislosť, než s tým, aká závažná je táto závislosť.

Celkovo tento výskum znamená dôležitý krok vpred v chápaní dvojitých problémov ASPD a SUD. Tým, že vrhá svetlo na odlišné spôsoby interakcie týchto porúch, otvára cestu pre budúce štúdie, ktoré by mohli spresniť diagnostické kritériá a zlepšiť výsledky liečby. Ako poznamenávajú autori štúdie, "personalizované intervencie zamerané na podtypizáciu založenú na mechanizme" by mohli viesť k lepšej starostlivosti o osoby, ktoré zápasia s ASPD aj s poruchami užívania látok.

Podrobnejšie informácie nájdete v plnom znení článku tu: https://doi.org/10.1038/s41398-024-03054-z (clearnet).

Ak vás takéto publikácie zaujímajú, reagujte a zanechajte komentáre. Bude to pre mňa znamenie, aby som pokračoval.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,244
Deals
1
V porovnaní s kýmkoľvek, koho poznám, robím veľa kokaínu. Kokaín je dočasný liek na antisociálnu poruchu osobnosti. Keď som na kokaíne, jednoducho idem hore a rozprávam sa s každým. Málokedy sa rozprávam s niekým, koho nepoznám, iba ak mám kokaín. Kedysi som bol 25 rokov alkoholik, ale moja pečeň nie je zdravá. To spôsobil kokaín a alkohol. Nemal som žiadny problém prestať piť. Len som ho vymenil za pervitín. Nemám diagnostikovanú žiadnu poruchu, ale ani som sa o to nesnažil.

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
271
Ďakujeme, že ste sa podelili o svoje skúsenosti.

Kokaín dočasne zvyšuje hladinu dopamínu, vďaka čomu sa ľudia cítia energickejší, sebavedomejší a spoločenskejší. Tieto účinky môžu uľahčiť spoločenskú angažovanosť, čo ste si všimli na svojom správaní. Tento pocit zvýšenej spoločenskosti je však krátkodobý a následný pád často vedie k úzkosti, podráždenosti alebo abstinenčným príznakom, čo môže posilniť cyklus jeho užívania na opätovné získanie tejto dočasnej sebadôvery.

Je dôležité si uvedomiť, že hoci sa kokaín môže zdať ako "riešenie" ťažkostí so sociálnou interakciou, jeho dlhodobé účinky môžu byť škodlivé.

Spomenuli ste, že kokaín zrejme pomáha pri tom, čo si myslíte, že by mohli byť antisociálne tendencie, ale je potrebné rozlišovať medzi skutočnou antisociálnou poruchou osobnosti (ASPD) a sociálnou inhibíciou alebo úzkosťou. ASPD zahŕňa pretrvávajúce nerešpektovanie práv druhých, často s manipulatívnym, klamlivým alebo agresívnym správaním, zatiaľ čo sociálna úzkosť alebo všeobecná plachosť sa týka skôr nepohody v spoločenskom prostredí.

Zaznamenali ste prechod od alkoholu k metamfetamínu, čo by sa mohlo považovať za nahradenie návykovej látky. Ide o bežný jav u ľudí, ktorí prestanú užívať jednu látku, ale naďalej hľadajú úľavu alebo stimuláciu v inej látke. Metamfetamín, podobne ako kokaín, pôsobí ako silný stimulant a dlhodobé užívanie môže mať ničivé fyzické a psychické účinky - niekedy dokonca závažnejšie ako alkohol.

Vzhľadom na to, že ste už zaznamenali poškodenie pečene alkoholom, prechod na iné látky vaše zdravie neochráni. Napríklad kokaín je náročný na srdce a obehový systém, zatiaľ čo pervitín má vážne následky na mozog, kardiovaskulárny systém a ďalšie orgány. Užívanie viacerých drog tiež zvyšuje riziko predávkovania, kardiovaskulárneho zaťaženia a dlhodobého zhoršenia duševného zdravia.

Ak vás zaujímajú hodnotenia duševného zdravia, ich cieľom nie je vás súdiť, ale poskytnúť náhľad na vaše vzorce myslenia, správania a emócií. Ak sa obávate súkromia alebo odsúdenia, existujú dôverné a nestigmatizujúce spôsoby, ako sa zapojiť do služieb duševného zdravia.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,244
Deals
1
S tým všetkým samozrejme súhlasím. V tejto chvíli sa o svoje duševné zdravie príliš nestarám. Mám kópiu štandardného testu, ktorý by mal človek absolvovať na posúdenie duševných porúch, a jediné, čo sa nevylúčilo na základe mojich odpovedí, bola hraničná porucha osobnosti, čo je dosť nejednoznačná diagnóza. Som si vedomý, že výmena alkoholu za pervitín nič neriešila. Myslím si však, že je spravodlivé povedať, že mi to predĺžilo život. V priebehu 18 mesiacov som podstúpil 3 laparoskopické operácie na podviazanie esaughageálnych varixov. Rozhodne som bol blízko smrti. Teraz sú to už 2 roky, čo som musel ísť do nemocnice,
. Zbíjal som si pečeň v alarmujúcom Raye a teraz jej dávam pauzu a nechávam svoje pľúca obličky srdce a ostatné orgány dobehnúť. Nikdy som nečakal, že budem žiť tak dlho. Ani som to nechcel.
Je veľmi pravdepodobné, že jedného dňa mojamanželkavyužije tento účet, aby vám všetkým oznámila, že som mŕtvy. Nech je známe, že som si uvedomoval následky. Rozšíril som toto semeno široko-ďaleko a môj odkaz nesiem ďalej. Moje primárne inštinktívne povinnosti sú splnené.