Krótka odpowiedź na pytanie OP:
W przypadku 2 chloro 4 metylopropiofenonu (2c4m) wymagane są pewne zmiany w reakcji.
Z mojego doświadczenia w adaptacji chińskiego patentu WO2017211129A1 dla mefedronu z 2c4m jako półproduktem, minęło trochę czasu, zanim osiągnąłem ponad 70% wydajność mefedronu z 2c4m.
W patencie stwierdzono, że uzyskuje się 40% wydajności z wodnym roztworem metyloaminy, jednak należy pamiętać, że patent dotyczy niepodstawionego metkatynonu. W przypadku mefedronu, z wodnym roztworem metyloaminy, nigdy nie uzyskałem wydajności większej niż 30%. Zwiększając temperaturę lub czas reakcji, możemy uzyskać tylko więcej produktu zanieczyszczonego izomefedronem.
Aby uzyskać ponad 70% wydajność mefedronu z 2c4m, musimy przygotować roztwór metyloaminy w jednym z odpowiednich bezwodnych rozpuszczalników, jak wyjaśniono tutaj:
Mam problem, ponieważ nie wiem, jak prawidłowo wytworzyć gaz metyloaminowy Wsypałem 100 gramów metyloaminy do 80 g wody i wymieszałem w jednej zlewce Następnie wsypałem 200 gramów NaOH do kolby Erlenmeyera, która została podłączona silikonową rurką do zimnego skraplacza Liebiga, a następnie do...
bbgate.com
Dla tej konkretnej reakcji wszystkie te roztwory metyloaminy działały dobrze: 10-20% w benzenie, 10-20% w toluenie, 10% w DCM, 10% w NMP.
Nigdy nie próbowałem roztworów metyloaminy w metanolu lub IPA, ponieważ w literaturze stwierdzono, że należy unikać rozpuszczalników alkoholowych w reakcji metyloaminowania. Byłoby jednak interesujące zobaczyć, co się stanie.