Jak antyspołeczne zaburzenie osobowości nasila zaburzenia związane z używaniem substancji psychoaktywnych

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
271
O7Y9DNwgXE

Nowe badanie zagłębiło się w złożone relacje między antyspołecznym zaburzeniem osobowości (ASPD) a zaburzeniami związanymi z używaniem substancji psychoaktywnych (SUD), oferując świeży wgląd we wzorce powiązań, które od dawna intrygują badaczy. Badanie to, opublikowane w czasopiśmie Translational Psychiatry, bada, w jaki sposób ASPD współdziała z diagnozami i nasileniem zaburzeń związanych z używaniem alkoholu, konopi indyjskich, kokainy, opioidów i tytoniu. Wyniki badania mają znaczący wpływ na lepsze zrozumienie współwystępowania tych zaburzeń i mogą wpłynąć na przyszłe metody leczenia.

ASPD to zaburzenie psychiczne charakteryzujące się manipulacyjnym, impulsywnym i często agresywnym zachowaniem, z wyraźnym brakiem wyrzutów sumienia. Zaburzenie to jest nieproporcjonalnie częste u osób cierpiących na SUD. W rzeczywistości wcześniejsze badania wykazały, że podczas gdy ASPD występuje u około 3,6% populacji ogólnej, można je znaleźć nawet u 81% osób zmagających się z używaniem substancji. To oszałamiające nakładanie się podkreśla potrzebę bardziej szczegółowych badań nad interakcją ASPD z różnymi formami uzależnienia.

Badanie, prowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu Yale i innych znanych instytucji, koncentrowało się na 1660 osobach, u których zdiagnozowano ASPD, porównując je z grupą kontrolną złożoną z 6640 osób. Uczestnicy zostali wybrani na podstawie kryteriów dopasowania, takich jak płeć, wiek i rasa, aby kontrolować czynniki demograficzne, które mogłyby wpłynąć na wyniki. Celem było zbadanie związków między ASPD a pięcioma rodzajami zaburzeń związanych z używaniem: alkoholu (AUD), konopi indyjskich (CanUD), kokainy (CocUD), opioidów (OUD) i tytoniu (TUD).

Jednym z kluczowych ustaleń badania był silny związek między ASPD a diagnozą i nasileniem AUD, CanUD i TUD. Na przykład, osoby z ASPD były prawie dwukrotnie bardziej narażone na zdiagnozowanie zaburzeń związanych z używaniem alkoholu (ze współczynnikiem szans wynoszącym 1,89) i ponad dwukrotnie bardziej narażone na zdiagnozowanie zaburzeń związanych z używaniem konopi indyjskich (ze współczynnikiem szans wynoszącym 2,13). Chociaż ASPD było również powiązane z zaburzeniami używania kokainy i opioidów, związki te nie przetrwały rygorystycznych testów statystycznych wymaganych do ich potwierdzenia z dużą pewnością.

Naukowcy przeanalizowali również konkretne kryteria diagnostyczne dla SUD, takie jak niebezpieczne używanie, objawy odstawienia i próby rzucenia palenia. Warto zauważyć, że kryterium "niebezpiecznego używania" było konsekwentnie powiązane z ASPD we wszystkich badanych substancjach. Sugeruje to, że osoby z ASPD mają tendencję do angażowania się w niebezpieczne zachowania podczas używania substancji, niezależnie od rodzaju narkotyku. Jednakże, co zaskakujące, badanie wykazało, że próby rzucenia kokainy były odwrotnie powiązane z ASPD. Innymi słowy, osoby z ASPD rzadziej podejmowały próby rzucenia kokainy w porównaniu z osobami bez tego zaburzenia.

Odkrycie to rodzi ważne pytania dotyczące motywacji i zachowań osób z ASPD w odniesieniu do używania przez nie substancji psychoaktywnych. Czy impulsywny i skłonny do ryzyka charakter ASPD sprawia, że osoby te są mniej skłonne do rzucenia substancji uzależniających, czy też jest coś specyficznego w kokainie, co wpływa na to zachowanie? Konieczne będą dalsze badania w celu rozpakowania mechanizmów psychologicznych i neurobiologicznych.

Wyniki badania podkreślają złożoność współwystępowania ASPD i SUD. Badając różne wzorce SUD wśród osób z ASPD, badania oferują cenne spostrzeżenia, które mogą pomóc klinicystom w opracowaniu bardziej ukierunkowanych interwencji. Na przykład, programy leczenia mogą wymagać bardziej bezpośredniego zajęcia się zwiększonym ryzykiem niebezpiecznego używania u pacjentów z ASPD, a także wyjątkowymi wyzwaniami związanymi z niektórymi substancjami, takimi jak kokaina.

Innym godnym uwagi aspektem badania było skupienie się na nasileniu SUD. Okazało się, że związki między ASPD a diagnozami SUD były silniejsze niż te oparte na ciężkości zaburzenia. Sugeruje to, że ASPD może być ściślej związane z tym, czy dana osoba rozwija uzależnienie, a nie z tym, jak poważne staje się to uzależnienie.

Ogólnie rzecz biorąc, badania te stanowią ważny krok naprzód w zrozumieniu podwójnych wyzwań związanych z ASPD i SUD. Rzucając światło na różne sposoby interakcji tych zaburzeń, toruje drogę dla przyszłych badań, które mogą udoskonalić kryteria diagnostyczne i poprawić wyniki leczenia. Jak zauważają autorzy badania, "spersonalizowane interwencje ukierunkowane na podtypowanie oparte na mechanizmach" mogą prowadzić do lepszej opieki nad osobami zmagającymi się zarówno z ASPD, jak i zaburzeniami związanymi z używaniem substancji psychoaktywnych.

Aby uzyskać więcej informacji, można uzyskać dostęp do pełnego artykułu tutaj: https://doi.org/10.1038/s41398-024-03054-z (clearnet).

Jeśli jesteś zainteresowany takimi publikacjami, zareaguj i zostaw komentarz. Będzie to dla mnie znak, aby kontynuować.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,244
Deals
1
Biorę dużo kokainy w porównaniu do kogokolwiek, kogo znam. Kokaina jest tymczasowym lekarstwem na antyspołeczne zaburzenie osobowości. Kiedy jestem na kokainie, po prostu podchodzę i rozmawiam ze wszystkimi. Rzadko rozmawiam z kimś, kogo nie znam, chyba że mam kokainę. Byłem alkoholikiem przez 25 lat, ale moja wątroba nie jest zdrowa. Kokaina i alkohol zrobiły swoje. Nie miałem żadnych problemów z rzuceniem picia. Po prostu zamieniłem je na metę. Nie zdiagnozowano u mnie żadnych zaburzeń, ale też nie starałem się o to.

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
271
Dziękujemy za podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Kokaina tymczasowo zwiększa poziom dopaminy, dzięki czemu ludzie czują się bardziej energiczni, pewni siebie i towarzyscy. Efekty te mogą ułatwiać zaangażowanie społeczne, co zauważyłeś w swoim zachowaniu. Jednak to uczucie zwiększonej towarzyskości jest krótkotrwałe, a późniejsze załamanie często prowadzi do niepokoju, drażliwości lub wycofania, prawdopodobnie wzmacniając cykl używania go w celu odzyskania tymczasowej pewności siebie.

Ważne jest, aby przyznać, że chociaż kokaina może wydawać się "rozwiązaniem" trudności z interakcjami społecznymi, jej długoterminowe skutki mogą być szkodliwe.

Wspomniałeś, że kokaina wydaje się pomagać w tym, co uważasz za tendencje antyspołeczne, ale warto rozróżnić między prawdziwym antyspołecznym zaburzeniem osobowości (ASPD) a zahamowaniem społecznym lub lękiem. ASPD wiąże się z uporczywym lekceważeniem praw innych, często z manipulacyjnymi, oszukańczymi lub agresywnymi zachowaniami, podczas gdy lęk społeczny lub ogólna nieśmiałość dotyczy bardziej dyskomfortu w otoczeniu społecznym.

Zauważyłeś przejście od alkoholu do metamfetaminy, co może być postrzegane jako substytucja substancji. Jest to powszechne zjawisko u osób, które przestają używać jednej substancji, ale nadal szukają ulgi lub stymulacji w innej. Metamfetamina, podobnie jak kokaina, działa jako silny środek pobudzający, a długotrwałe stosowanie może mieć niszczycielskie skutki fizyczne i psychiczne - czasami nawet poważniejsze niż alkohol.

Biorąc pod uwagę, że już zauważyłeś uszkodzenie wątroby spowodowane alkoholem, przejście na inne substancje nie ochroni twojego zdrowia. Kokaina, na przykład, jest trudna dla serca i układu krążenia, podczas gdy metamfetamina ma poważne konsekwencje dla mózgu, układu sercowo-naczyniowego i innych narządów. Zażywanie wielu narkotyków zwiększa również ryzyko przedawkowania, obciążenia układu sercowo-naczyniowego i długotrwałego pogorszenia zdrowia psychicznego.

Jeśli zastanawiasz się nad oceną zdrowia psychicznego, nie ma ona na celu osądzania cię, ale zapewnienie wglądu w twoje wzorce myślenia, zachowania i emocji. Jeśli obawiasz się prywatności lub osądu, istnieją poufne i niestygmatyzujące sposoby korzystania z usług w zakresie zdrowia psychicznego.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,244
Deals
1
Oczywiście zgadzam się z tym wszystkim. W tym momencie nie martwię się zbytnio o swoje zdrowie psychiczne. Posiadam kopię standardowego testu, który można przeprowadzić w celu oceny zaburzeń psychicznych, a jedyną rzeczą, której nie wykluczyły moje odpowiedzi, było zaburzenie osobowości typu borderline, które jest dość niejednoznaczną diagnozą. Zdaję sobie sprawę, że zamiana alkoholu na metamfetaminę nie była rozwiązaniem. Myślę jednak, że można powiedzieć, że przedłużyło to moje życie. Miałem 3 operacje laproskopowe w ciągu 18 miesięcy, aby opasać żylaki przełyku. Byłem zdecydowanie bliski śmierci. Teraz minęły 2 lata, odkąd musiałem iść do szpitala,
. Zabijałem moją wątrobę w alarmującym tempie, a teraz daję jej odpocząć i pozwalam moim płucom, nerkom, sercu i innym narządom nadrobić zaległości. Nigdy nie spodziewałem się, że będę żył tak długo. Nawet tego nie chciałem.
Bardzo możliwe, że pewnego dnia moja żona użyje tego konta, aby powiedzieć wam wszystkim, że nie żyję. Niech to będzie wiadome, znałem konsekwencje. Rozprzestrzeniłem to ziarno daleko i szeroko, a moje dziedzictwo trwa. Moje podstawowe instynktowne zobowiązania zostały spełnione.