Chem-Safe
Chem-Safe - Energy Control
- Language
- 🇪🇸
- Reaction score
- 25
Uprzedzenia wobec narkotyków sprawiają, że jest to trudne, a uznanie ich za główną przyczynę rozwoju zaburzeń związanych z używaniem substancji może utrudnić dotarcie do źródła problemu. Dla niektórych profesjonalistów, prawie każde zażywanie narkotyków inne niż społecznie akceptowane jest problematyczne. Moralistyczne lub przesadne podejście utrudnia rozpoznanie, zrozumienie i zajęcie się prawdziwymi przyczynami.
Wiele przekazów na temat narkotyków ma charakter negatywny, koncentrując się wyłącznie na zagrożeniach i problemach, bez rozróżniania tych, które są prawdopodobne i częste, od tych, które są anegdotyczne lub sporadyczne. W znacznie mniejszym stopniu dostrzegają przyjemności. Prowadzi to do utraty zaufania do ekspertów i braku identyfikacji sytuacji, które naprawdę wiążą się z niebezpieczeństwem. Z drugiej strony, wszyscy mamy tendencję do postrzegania naszych zachowań jako "normalnych", a samousprawiedliwianie lub samooszukiwanie się jest częstą reakcją, gdy pojawiają się trudności;
Kiedy ludzie mają wątpliwości lub podejrzenia, często pozostawia się profesjonalnemu zespołowi ocenę, czy istnieje problem. W rzeczywistości ważna jest osobista i głęboka refleksja nad stopniem zadowolenia, jakie wywołują w nas nasze zachowania i nawyki. Czy przyjemności są większe niż ryzyko, na które się narażamy, czy naprawdę czujemy, że mamy kontrolę nad naszym życiem i czy to, co robimy, pozwala nam żyć tak, jak chcemy;
Nie chodzi o poddanie się przesłuchaniu, ale o zatrzymanie się na chwilę i przemyślenie niektórych aspektów. Być może nie masz nic do zmiany. Być może wcześniej nie zadawałeś sobie niektórych pytań. Możesz być w stanie zmienić niektóre rzeczy samodzielnie, jeśli uważasz, że tego potrzebujesz. Może się też zdarzyć, że będziesz chciał coś zmienić, ale ci się to nie uda. W takim przypadku może pojawić się problem. Czasami problemy rozwiązuje się samodzielnie, z czasem lub z pomocą bliskich osób. Innym razem pomocna lub nawet konieczna może być rada lub wsparcie profesjonalnego zespołu;
Kilka refleksji, które możemy poczynić:
Wiele przekazów na temat narkotyków ma charakter negatywny, koncentrując się wyłącznie na zagrożeniach i problemach, bez rozróżniania tych, które są prawdopodobne i częste, od tych, które są anegdotyczne lub sporadyczne. W znacznie mniejszym stopniu dostrzegają przyjemności. Prowadzi to do utraty zaufania do ekspertów i braku identyfikacji sytuacji, które naprawdę wiążą się z niebezpieczeństwem. Z drugiej strony, wszyscy mamy tendencję do postrzegania naszych zachowań jako "normalnych", a samousprawiedliwianie lub samooszukiwanie się jest częstą reakcją, gdy pojawiają się trudności;
Kiedy ludzie mają wątpliwości lub podejrzenia, często pozostawia się profesjonalnemu zespołowi ocenę, czy istnieje problem. W rzeczywistości ważna jest osobista i głęboka refleksja nad stopniem zadowolenia, jakie wywołują w nas nasze zachowania i nawyki. Czy przyjemności są większe niż ryzyko, na które się narażamy, czy naprawdę czujemy, że mamy kontrolę nad naszym życiem i czy to, co robimy, pozwala nam żyć tak, jak chcemy;
Nie chodzi o poddanie się przesłuchaniu, ale o zatrzymanie się na chwilę i przemyślenie niektórych aspektów. Być może nie masz nic do zmiany. Być może wcześniej nie zadawałeś sobie niektórych pytań. Możesz być w stanie zmienić niektóre rzeczy samodzielnie, jeśli uważasz, że tego potrzebujesz. Może się też zdarzyć, że będziesz chciał coś zmienić, ale ci się to nie uda. W takim przypadku może pojawić się problem. Czasami problemy rozwiązuje się samodzielnie, z czasem lub z pomocą bliskich osób. Innym razem pomocna lub nawet konieczna może być rada lub wsparcie profesjonalnego zespołu;
Kilka refleksji, które możemy poczynić:
- Dlaczego zażywam narkotyki i czy robię to tak, jak bym chciał?
- Jak często to robię? Jak często chciałbym to robić?
- Czy moja konsumpcja zmienia się w czasie, czy konsumuję więcej niż wcześniej?
- Jaki jest mój krąg społeczny? Ile z moich przyjaźni nie jest związanych z narkotykami? Czy mam czas wolny bez zażywania narkotyków?
- Jakie są moje relacje w ciągu tygodnia z tymi samymi osobami, z którymi imprezuję? Czy próbowałem różnych rzeczy? Czy odniosłem sukces? Jak się czuję?
- Czy mam lub miałem problemy finansowe związane z zażywaniem narkotyków? Ile pieniędzy wydaję? Czy miałem trudności z kontrolowaniem swoich wydatków? Czy robiłem rzeczy, których normalnie bym nie robił, aby zdobyć narkotyki?
- Jak często przestawałem wypełniać swoje obowiązki (praca, rodzina, nauka...) po imprezie? Jak często odbywam stosunki seksualne zażywając narkotyki? I bez ich zażywania? Czy pod tym względem czuję się swobodnie?
- Czy pod wpływem substancji robiłem rzeczy, których nie zrobiłbym w normalnych warunkach? Jak się z tym czuję?
- Kiedy mam złe doświadczenia, czy staram się dowiedzieć, co się stało i jak tego uniknąć? Czy znam strategie ograniczania ryzyka, ale nadal ich nie stosuję?
- Czy planuję swoją konsumpcję czy instynktownie? Czy dbam o jakość substancji? Czy dostawcy są wiarygodni, czy ich testuję?