i żyli długo i szczęśliwie... może :)

lokozombo

Don't buy from me
Resident
Language
🇵🇱
Reaction score
4
Pytam, ponieważ interesuje mnie wasza opinia jako bardziej doświadczonej grupy. Oszczędzę sobie historii o koledze, który poprosił mnie o zadanie tego pytania i zacznę od faktów: mając 30 lat, psa i trochę pieniędzy z wynajmu mieszkania co miesiąc, ale zbliżający się wyrok 5-6 lat, nie zamierzam rezygnować z tego, co lubię, czyli oprócz psa, z powrotem bawić się w chemika. Jestem świadomy wszystkiego itd. Pytanie dotyczy hipotetycznego momentu, za kilka miesięcy, kiedy z uśmiechem na twarzy będę jechał w stronę zachodzącego słońca z pieniędzmi na dobry start :) Który kraj byś wybrał i na co zwróciłbyś uwagę przy wyborze? Mieszkam w Europie, w Polsce, moim zdaniem Azja będzie najbezpieczniejsza. Życie na końcu świata, bez elektroniki, przepychu i całej reszty tego badziewia, które zachodnia cywilizacja uważa za największe osiągnięcie, teoretycznie jest dla mnie plusem. Więcej przemyśleń nie rzucę, żeby nikogo nie sugerować. Mimo entuzjazmu nadal najważniejszy jest zdrowy rozsądek i fakty

Gordon Ramsay

Don't buy from me
Resident
Reaction score
684
Deals
65
Cholera, brak odpowiedzi od stycznia...

Mam nadzieję, że masz się dobrze...

Szczerze mówiąc, nie wiązałbym tego z konkretnym krajem, ważne jest, aby kraj, który wybierzesz, nie miał podpisanego traktatu o ekstradycji z Polską i idealnie nie miał również najlepszych relacji z UE.
Mógłbym pomyśleć o Wenezueli, ponieważ jest to miły i ciepły kraj, który jest bezpieczną przystanią dla starych terrorystów z europejskich grup terrorystycznych sprzed 2000 roku.

Chciałbyś taniego kraju, który nie jest dobrze połączony z resztą świata, ale wystarczająco nowoczesnego, aby być dobrym miejscem do życia pod względem starzenia się (szpitale, opieka zdrowotna).

Trzeba też myśleć małymi krokami. Zacznij to analizować od samego początku. Jak będzie wyglądać sytuacja, gdy będziesz musiał wyjechać? Czy będziesz w stanie podróżować przez lotniska? Jest tak wiele pytań, które warto sobie zadać! Idealnie byłoby mieć jedno bezpieczne miejsce w Polsce przygotowane do odwiedzenia dokładnie w momencie rozpoczęcia ucieczki, a drugie bezpieczne miejsce w kraju, z którego można polecieć do miejsca docelowego. Kraj ten musiałby znajdować się poza UE i ponownie nie mieć podpisanej umowy o ekstradycji z Polską.

Musisz pamiętać, że w przypadku ostatecznego uwięzienia, jeśli nie stawisz się w więzieniu, natychmiast zostanie wydany nakaz aresztowania, z możliwością wydania go również Europolowi lub Interpolowi.

Bądź bezpieczny

lokozombo

Don't buy from me
Resident
Language
🇵🇱
Reaction score
4
Dzięki za odpowiedź. Wyjechałem z Polski, ale wciąż jestem w Europie. Zarabiam pieniądze.

Póki co nie jestem poszukiwany, kilka dni temu odbyła się jakaś sprawa sądowa, ale obecność była nieobowiązkowa i jakoś nikt nie zauważył, że nie mam zamiaru się pokazywać. Trochę to dziwne, bo nie zapłaciłem kaucji i ani razu nie zgłosiłem się na policję. Adwokaci pozostałych dwóch osób zaangażowanych w sprawę wydają się próbować przedłużyć sprawę tak długo, jak tylko mogą, ponieważ słyszałem, że jeden miał dziecko. pieprzyć te szczury :).

Musiałem zacząć od legalnej pracy, wybrałem kraj, w którym nikogo nie znam i nigdy tam nie byłem. Nie pracowałem przez kilka lat, ale byłem dobrym spawaczem i od tego postanowiłem zacząć. Na wszelki wypadek ściągam wszystkie filmiki, bo myślę o otworzeniu małej "kuchni" i wrzucaniu wszystkiego do sieci. Z jednej strony nie handlowałem jeszcze online, więc dużo nauki przede mną, ale z drugiej strony nie jestem zbyt kontaktową osobą i gdybym miał od początku szukać ludzi, to bym tego psychicznie nie wytrzymał :).

Co do przyszłości, to chcę jak najszybciej opuścić Europę, myślę, że mam około roku lub dwóch zanim będę na poważnie poszukiwany, ale wiadomo im szybciej tym lepiej. A co z lotniskami, gdybym był poszukiwany europejskim nakazem aresztowania, co jeśli leciałbym z lotniska poza Europą? To właśnie przez te lotniska początkowo odrzuciłem Amerykę Południową. Afryka jest również wątpliwa z tego powodu, chociaż mam szwagra z Afryki i właśnie dowiedziałem się, że jego brat otworzył tam 4 restauracje :). Azja wydaje się być najbezpieczniejsza, w najgorszym wypadku zawsze znajdę pracę jako spawacz.
W Polsce mam mieszkanie, które nie jest moją własnością i jest wynajmowane, więc będę miał z tego jakieś pieniądze.

W sumie to na razie tyle. Jeśli ktoś ma jakieś rady lub komentarze, chętnie ich wysłucham

Gordon Ramsay

Don't buy from me
Resident
Reaction score
684
Deals
65
Miło słyszeć, że wszystko w porządku! :)

Życzę powodzenia we wszystkim, bądź bezpieczny!!!

View previous replies…

lokozombo

Don't buy from me
Resident
Language
🇵🇱
Reaction score
4
nie pójdą ze mną na łatwiznę

Gordon Ramsay

Don't buy from me
Resident
Reaction score
684
Deals
65
Kiedy gówno uderzy w wentylator, to są niestety rzeczy, których należy się spodziewać :( Bądź silny w tym wszystkim!!!

lokozombo

Don't buy from me
Resident
Language
🇵🇱
Reaction score
4
Jak sam mówisz, wszystko i tak jest nieprzewidywalne. Największe plany często zawodzą z powodu drobnych błędów, których nie można było przewidzieć. W tym biznesie trzeba podejmować ryzyko. Swoją drogą, co najgorszego może się stać, 5 czy 6 lat więzienia? Wbrew pozorom nie jest tam strasznie. Oczywiście to strata czasu i trochę nuda, bardziej by mnie martwiło, że się poddałem, że z nimi przegrałem. Wierzę w siebie i w to, że mogę odnieść sukces i chyba bardziej boję się poddania niż przegranej. Możliwe, że to co zrobię skończy się gorzej, ale z własnej woli i po walce. Ważne, żeby nie robić niczego wbrew sobie i czuć się ze sobą dobrze :)

Gordon Ramsay

Don't buy from me
Resident
Reaction score
684
Deals
65
Określiłbym więzienie jako okropne miejsce, bez względu na wszystko

Bądź bezpieczny

madmoney69

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
160
Ładne zdjęcie profilowe.
Nigdy nie poddawaj się organom ścigania.
Możesz siedzieć w więzieniu za to, co zrobiłeś w późniejszym życiu. Lepiej później niż teraz.
Życzę wszystkiego najlepszego G.