- Reaction score
- 2
Witam. Podczas przeprowadzania syntezy w benzenie / toluenie / ksylenie / DCM wystarczy rozpuścić BK4 w dowolnym wymienionym rozpuszczalniku, dodać 40% metyloaminy w wodzie, a następnie ogrzewać razem z maksymalnym energicznym mieszaniem przez 3 godziny w 60 stopniach C? (2h i 40 stopni dla DCM)
Na koniec oddzielić warstwę wodną od organicznej. Organiczną przepłukać kilka razy wodą i można przejść do zakwaszania?
Czy tak wygląda proces, czy coś przeoczyłem?
Przy okazji, żeby nie zaczynać drugiego tematu, pytanie nr 2.
Jakie proporcje wyjściowe odczynników (temperatura i czas reakcji powyżej), ile L rozpuszczalnika i ile L m40 na 1kg BK4 mają być optymalne?
Pytanie 3. Czy po przemyciu fazy organicznej, zamiast dodawać taką samą objętość acetonu, a następnie skraplać stężonym kwasem solnym 35-37% w wodzie do pH 5,5-6, mogę użyć IPA lub octanu etylu zamiast acetonu?
Dziękuję za poświęcony czas i cenne rady
Na koniec oddzielić warstwę wodną od organicznej. Organiczną przepłukać kilka razy wodą i można przejść do zakwaszania?
Czy tak wygląda proces, czy coś przeoczyłem?
Przy okazji, żeby nie zaczynać drugiego tematu, pytanie nr 2.
Jakie proporcje wyjściowe odczynników (temperatura i czas reakcji powyżej), ile L rozpuszczalnika i ile L m40 na 1kg BK4 mają być optymalne?
Pytanie 3. Czy po przemyciu fazy organicznej, zamiast dodawać taką samą objętość acetonu, a następnie skraplać stężonym kwasem solnym 35-37% w wodzie do pH 5,5-6, mogę użyć IPA lub octanu etylu zamiast acetonu?
Dziękuję za poświęcony czas i cenne rady