TheVacuumGuy útmutatója egy többcélú vákuumszivattyú építéséhez.

TheVacuumGuy

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
61
Többcélú vákuumszivattyú

a VACUUM srác által .

Micsoda?

A vákuumszivattyúk meglehetősen drága jószágok, ráadásul nagyon kell vigyázni, hogy ne törjön össze a gázok, savak stb. miatt.

Ebben az útmutatóban leírom, hogyan építheti meg a sajátját, a költségek töredékéért, és további előnyökkel jár:

• szobahőmérsékletű vizet forralhat.

• ellenáll a vegyi anyagoknak

• képes folyadékok (a reakcióelegyből vagy a forró/hideg fürdőből származó vízből) kiszivattyúzására/átemelésére.

• gázmosóként használható.

• Elég alacsony nyomást ér el ahhoz, hogy szobahőmérsékleten vizet forraljon.

• Az erősséget egy gomb segítségével szabályozhatja.

Temp F
Temp. C
Mikronok
inHg
PSIA
VÍZ FORRÁS
212
100
759,968
0.00
14.696
GÉP ÁLTALÁNOS
76
24.44
22,860
29.02
0.442
KÉSZÜLÉK MAX
59
15
12,700
29.42
0.245

Szükséges anyagok

1 - Egy vízszivattyú. Ne menj olcsón az amazonon! Fizessen többet a jó cuccokért!

Győződjön meg róla, hogy 12 voltos (vagy 24 voltos). A nagyobb nyomás a nagyobb áteresztőképességgel szemben. Az 5-8 L/m körüli áteresztőképesség elegendő. De a nyomásnak legalább 5 Bar/80psi körül kell lennie. Az amazon szivattyúk az első héten belül elromlanak. Ezek a drágább szivattyúk évekig tartanak! ( és én már szinte mindent szivattyúztam (bróm, piranha oldat, stb). A szivattyúk szárazon sem mennek tönkre.

.

R3gsJ1CWSP

2 - Egy műanyag doboz, mint a curver vagy valami hasonló.
Ajánlott magasabb modellt venni. Méretek átlagosan:
w: 30cm x d: 35cm x h: 40cm

DzmQINqgB8

3 - Tömlők . Ne legyen olcsó sem. Vettem egy EPDM benzincsövet 10mm-es belső mérettel. Körülbelül egy méter vagy 4 hagy némi hibalehetőséget.

Wq3sAbanlh

4 - Vízsugárszivattyú. Vagy ventauri szivattyú. Nem kerülhet többe 50 eurónál. Válassza a PTFE-t!
győződjön meg róla, hogy van hozzá adapter, így a csavaros csatlakozót "tömlőcsatlakozóra" cserélheti.

ScLUpDofrd

5 - Tápegység. Ez lehet (ellentétben az 1. ponttal), tökéletesen bough az Amazon. Győződjön meg róla, hogy a legjobb áramerősséggel rendelkezik, tehát 30V-10A helyett 60V-5A vagy 120V-3A helyett.

9pSkNaiotL

6 - Opcionális, de ez az, amit én tettem. Néhány rack

3CJAirz0tD
9a2S0CmviM

7 - Vezetékek és vákuumtömlő (szilikon például) 10 mm. És tömlőbilincsek (a szárnyasanyásak a legkényelmesebbek).

Pd4NaUeLOG
4epdLh8VNB
WQVCLRyKAk

"Sematikus" oldalnézet

Az állvány oldalról , a motorral alatta a padlón.

Az első tálcára kerül a műanyag curver doboz.

A második tálcára kerül a tápegység.

A curver doboz könnyen kiüríthető, ha csak kihúzzuk belőle a 2 hoz és
kihúzzuk. Majd friss vízzel visszatolod és a tömlőket visszaengeded a vízbe.

- Ha igazán alacsony nyomásra van szükség, akkor szteroidokra lehet tenni, ha egy rakás jégkockát adsz a vízhez.
- Adhat a vízhez nátrium-bikarbonátot, hogy semlegesítőként működjön.
- Használhatja a vákuumvezetéket néhány adapterrel a készülék kimeneti gázának felfogására a kültéri tömlő helyett.

NEM HASZNÁLJA ezt a kondenzátorok hűtésére!

C4pWx0qlvR

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,108
Deals
1
Milyen venturákat használ? Amikor megnéztem őket, úgy tűnt, mintha a választási lehetőségek 20 dollárért egy műanyag, vagy 300 dollárért egy tudományos márkájú fém ventilátort választanál.

TheVacuumGuy

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
61
Ptfe one . Mint például

ZBdf95hb7a

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,108
Deals
1
Kíváncsi voltam, hogy a műanyagból készültek tudnak-e használható vákuumot húzni, és igen, tudnak. Az üveg- és fémszívók TÉNYLEG VAKUUMOT HÚZHATNAK, ha jeget használnak. Láttam, hogy egy műanyag aszpirátor 150 mm/hg-t tud elérni ( a légköri nyomás 760 mm/hg), és néhány drága aszpirátor 50 mm/hg-ig, -13,7 psi-ig képes lehúzni. Azt hiszem, említetted, hogy nem hűted a vizet, de a víz gőznyomása határozza meg, hogy mekkora vákuumot tud húzni, tehát a hideg víz miatt erősebben húzna, de nem látom okát annak, hogy erre szükséged lenne.

TheVacuumGuy

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
61
I did mention ice for real power. I built mine 14 months ago and I've used ice 2 times (for testing). Why would I need to go sub millibar ?

With metal ones, try pumping some acid through it and see what happens.

And glass one is not for me. I'm the guy needing to weekly order some glassware that I broke 🤭

All in all, this works perfectly for nearly all use cases. Actually I use it the most to pump water from my reaction mixture, or pump the mixture itself to another flask. And of course vacuum filtration. And all this without the need for all sorts of traps

Here are the details of this plastic unit I have . 16/24 mbar is more than sufficient imho for a home chemist.

And the water consumption is 0 since you recirculate it

Water consumption approx. 190 l/h at 3.5 bar flow pressure
Suction capacity approx. 400 l air/h at 3.5 bar flow pressure
Max. vacuum at 3.5 bar water pressure approx. 16 mbar at +12 °C
approx. 24 mbar at +20 °C
Length of water jet pump with R3⁄4″ connection approx. 210 mm

Last edited: