WillD
Expert
- Reaction score
- 1,117
Kezdje el az írást: 5,95 g (26,25 mmol) 5-MeO-Triptamin HCL-t adtunk egy 3 nyakú, kerek aljú lombikba, amelynek középső nyakába termoelemet helyeztünk, és 150 mL MeOH-ban oldottuk fel. Zúzott KOH pelletet adtunk hozzá, hogy a triptamin sót szabad bázisú formába (pH ~9) alakítsuk át. A lombik alá MeOH-t és szárazjeget helyeztünk egy fürdőbe, és hagytuk, hogy az elegyet -15 és -20 Celsius-fok közé hűtsük. 5,0 g NaBH4-et (132,15 mmol) feloldottunk 12,5 ml 3%-os vizes KOH-oldatban, és a fagyasztóba helyeztük, hogy 15 Celsius-fok alá hűljön. Egy második, 37%-os vizes formaldehidből készült, 12%-os metanollal stabilizált oldatot tettünk a fagyasztóba, hogy 15 fok alá hűljön.
Miután lehűlt, mindkét oldatot hozzáadtuk az addíciós tölcsérekbe, és megkezdtük a két oldat cseppenkénti adagolását. Sztöchiometriai és mechanikai megfontolások miatt a formaldehidoldatot kétszer olyan gyorsan adtuk hozzá, mint a bórhidridoldatot (lásd az előző bejegyzésemet, ahol hasznos megjegyzéseket találsz, amelyek elmagyarázzák, hogy miért van ez így). A reakció hőmérsékletét ezen adalékolás során szorosan figyelemmel kell kísérni, mivel az imin képződése és az azt követő redukciója exoterm folyamat. Miután mindkét adalékolás befejeződött, a reakcióelegyet tovább hagytuk keverni, és további szárazjeget és metanolt adtunk a reakciólombikot tartalmazó fürdőbe, hogy a reakcióhőmérsékletet -15 és -20 fok között tartsuk. A műsorának részletében Hamilton azt hiszem, azt mondja, hogy 0 fok alatt, és ez eleinte összezavart, de nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ezt a reakciót -15 fok alatt kell tartani. Csak bízzanak bennem. A hozamot és a reakcióspecifikusságot nagyban segíti a csökkentett hőmérséklet.
A reakciót időszakosan TLC-vel követtük nyomon, úgy, hogy a reakcióelegyből egy aliquotát vettünk ki, kis mennyiségű vizet adtunk hozzá, majd ezt az aliquotát kis mennyiségű éterrel extraháltuk, majd az éterréteget 5-MeO-triptamin szabadbázis ellenében foltoztuk. Eredetileg ez volt az egyik fő problémám az eredeti szintézissel, mivel a műsorban használt oldószerrendszer nem ideális elválasztást eredményezett, ami miatt a reakció első lefutásakor idő előtt leállítottam a reakciót. Korábbi tapasztalataimból tudom, hogy a 8:2 CHCl3/MeOH kiváló oldószerrendszer a triptaminvegyületekhez, ezért ezt használtam. Lehet, hogy nem a tökéletes oldószerrendszer, de néhány csepp NH4OH-val kombinálva a metilált és a nem metilált triptamin szétválasztása több mint megfelelő volt (Rf különbség ~0,3).
A 2 órás futás után a TLC nem mutatta a kiindulási anyag további fogyasztását, ezért kis mennyiségű (0,25 g) NaBH4-et adtunk hozzá, hogy lássuk, folytatódik-e tovább a reakció. 3 óra múlva a kiindulási anyag foltja kis mértékben csökkent, és 4 óra múlva a kiindulási anyag fogyasztása ismét leállt. Hamilton megemlíti az N-metil-5-MeO-Triptamin és a Pictet-Spengler ciklizációs termék 6-MeO-THBC foltjainak lehetőségét, de hozzá hasonlóan én is csak az 5-MeO-Triptamin és az 5-MeO-DMT foltjait figyeltem meg.
Annak érdekében, hogy a reakció folyamata ne változzon tovább, nem adtam hozzá további formaldehidet vagy NaBH4-et, és hagytam, hogy a reakció szobahőmérsékletre melegedjen. A MeOH-t lecsupaszítottuk a reakcióból, a maradékot vízben újra szuszpendáltuk, majd CHCl3-mal extraháltuk. Az extrakciós oldószer használata volt a reakció másik része, amely eltért Hamilton megközelítésétől, mivel a korábban közzétett (lásd az előző bejegyzést) munkák a kloroformot hatékonyabbnak találták, mint az etil-acetátot, de az etil-acetát használható a reakció zöld állapotban tartásához, vagy ha a kloroform nem áll könnyen rendelkezésre. Nem vagyok benne biztos, hogy a triptamin miért nem fogyott el teljesen, mivel a felhasznált reagensek aránya megegyezett a Hamiltons előadásában használtakkal, és ő a kiindulási anyag teljes átalakulását látta. Csak azt tudom feltételezni, hogy a nálam lévő reagensek gyengébb minőségűek (régiek), vagy hogy a NaBH4-et túl sokáig tartottam a fagyasztóban, és mire hozzáadtam, már elvesztette erejének egy részét. De elkalandoztam.
A CHCl3-at vákuumban eltávolítottam, és az így kapott barna-rózsaszín olajat csökkentett nyomáson megszárítottam. Úgy tapasztaltam, hogy a rózsaszínű szín jelenléte a termékben általában azt jelzi, hogy még mindig maradt némi 5-MeO-triptamin. A száraz olaj tömege 5,8 gramm volt minden tisztítás előtt. Miután a hétvégén szobahőmérsékleten állt, néhány finom barnásbarna kristály jelent meg az olajban. A szilárd anyagnak az olajból való eltávolítására tett kísérletek sikertelenek voltak, ezért oszlopkromatográfiát alkalmaztunk, miután találtunk egy megfelelő, elfogadható elválasztást biztosító oldószerrendszert. 8:2 CHCl3/MeOH arányt használtunk néhány csepp NH4OH-val, és számos olyan frakciót kaptunk, amelyek csak az 5-MeO-DMT-t, és nem 5-MeO-Triptamint tartalmaztak. Az 5-MeO-DMT lefelé haladása az oszlopon a hosszúhullámú UV-fény segítségével egyértelműen észlelhető volt, bár a termék még jóval a kezdeti lumineszcens sáv eltűnése után is tovább folytatta lefelé az oszlopról.
Nem vagyok biztos benne, hogy mi a konszenzus itt, de én inkább nem desztillálok, részben azért, mert rossz vagyok benne, másodsorban pedig azért, mert rettegek az ilyen alacsony forráspontú vegyületek melegítésétől, mivel a múltban már volt némi balszerencsém ezzel kapcsolatban. Ha megvan a képesség és/vagy a technika a frakcionált vákuumdesztillációhoz, akkor hajrá. Én sem mondanám, hogy különösebben jó vagyok az oszlopkromatográfiában, de az alkalmazott oldószerrendszer ezt szinte bolondbiztossá teszi. Még egyszer, elkalandoztam.
A terméket és csak a terméket tartalmazó frakciókat egyesítettük, és csökkentett vákuumban eltávolítottuk az oldószert. Az így kapott borostyánszínű olajat ismét szobahőmérsékleten hagytuk állni, és a termék elég tiszta volt ahhoz, hogy spontán kristályosodott a tiszta 5-MeO-DMT szabadbázis hosszú, vékony, viaszos borostyánszínű kristályaiba. Az oxalát só nagyon könnyen előállítható, ha a szabadbázist éterben feloldjuk, és ehhez hozzáadjuk az oxálsav éterben lévő telített oldatát. Az enyémet megtartottam a szabadbázisnak.
Elméleti hozam: 5,73 g. Tényleges hozam: 4,44 g. Százalékos hozam: 73%.
Last edited by a moderator: