Jód kivonása tinktúrából 20 kudarc 22 próbálkozásból 20 kudarc

calmcatfather

Don't buy from me
Resident
Language
🇹🇷
Reaction score
5
Azt hiszem, ma van az én problémás napom. Körülbelül 4 napja próbálok jódot kivonni a tinktúrából. Már 22 alkalommal próbálkoztam, és csak 2 véletlenszerű próbálkozásom volt sikeres, és ezeket a próbálkozásokat nem írtam le. Majd leírom az általam használt módszereket és a felhasznált anyagokat. Jód helyett barnás dolgok jönnek ki darabokban. Utánanéztem, hogyan lehet ezt leküzdeni, videókat néztem és én is ezt csinálom, de nem jártam sikerrel.

- Az általam használt anyagok
- %18 sósav
- %3 hidrogén-peroxid
- Nátrium-hidroxid
- Tinktúra

Néhány kísérletben kipróbáltam, hogy 5ml vízhez 1gr, 2gr, 3gr NaOH-t adok.

Sósavval kísérleteztem 5ml, 10ml, 15ml és néha 25ml hozzáadásával.

Hidrogén-peroxiddal 5ml, 10ml, 30ml és 50ml hozzáadásával próbálkoztam.

Vagy megfeleltem az itt írt arányoknak, vagy megpróbáltam az egyikből többet adni, mint a másikból. A NaOH hozzáadása után általában leszűrtem a folyadékot, és mindig leszűrtem azt, amit a sárgás, műanyagszerű povidonnak gondoltam. A sósavat mindig lassan adtam hozzá. és általában megvártam, hogy a folyadék majdnem fekete legyen. Oké, most már értem, hogy a NaOH lúgosítja a tinktúrát. A HCL semlegesíti. Azt még mindig nem értem, hogy a hidrogén-peroxid pontosan mit csinál. Oxidál, mint a vas, de nem tudtam rájönni, hogyan. A 2 véletlenszerű próbálkozásom során véletlenszerűen és gyorsan kevertem össze az összes hozzávalót, és kivontam a jódot. Honnan tudjam, hogy jód volt? Mindkét kísérlet után felmelegítettem a maradék anyagot, és megfigyeltem a jód kondenzációját. Még mindig nem értem, hogy miért keletkeztek barnás darabok a jód helyett. Bármilyen segítséget megköszönnék ebben a kérdésben.

SoldadoDeDrogas

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
221
Ez könnyű, elkaplak, haver... Először is, tudasd velem...

Ez jódtinktúra alkoholban? %2?
Vagy povidon-jód oldat? %10?

SoldadoDeDrogas

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
221
Oké. Még jobb. Mi az, hogy 8 vagy 12 unciás üveg? Elfelejtettem... úgysem számít.
Tehát először is szükségünk lesz egy 25 %-os NaOH vagy KOH oldatra vízben. Kb. 30g NaOH kell 90ml vízhez egy üveg I2-hez. Adjuk a jódoldatot egy nagyobb főzőpohárba, amely legalább 2-3-szoros térfogatú.
Kezdje el lassan adagolni a NaOH-oldatot a jódhoz, amíg az halványsárga színt nem kap. Egyfajta nyálka fog kialakulni és megalvadni. Ezt ki kell szűrni az oldatból. Ezután a jód/NaOH oldatodat körülbelül a térfogat felére akarod csökkenteni, a sárga trutyit ismét ki kell szűrnöd. A góc sokkal szilárdabb és kézzelfoghatóbb lesz a melegítés után. Csökkentse le körülbelül 60 ml-re, miután eltávolította az összes ragacsot.

Ha megvan a szűrt és csökkentett oldatod. Most már kivehetjük a jódot. Az oldatodhoz körülbelül ugyanannyi HCl-savat (60ml ~%37 HCl) akarsz majd. Adjuk hozzá lassan a HCl-t. A tiszta színből vissza fog menni a barnásvörös színre, amivel kezdtük, légy óvatos, mert heves reakcióba lép. Így végül szükségünk lesz egy jó adag friss hidrogén-peroxidra. A jód/HCl oldatunkhoz lassan hozzá akarjuk adni kb. 4-szeres térfogatot, vagyis kb. 400 ml hidrogén-peroxidot, vagy addig, amíg a jódkristályok elkezdenek kicsapódni és megállnak. Hagyjuk egy pillanatra állni, és keverjük meg, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem történik több csapadékképződés. Dekantáljuk az oldatot egy másik főzőpohárba, de mindenképpen használjunk szűrőt, hogy az esetlegesen kiömlő jódot felfogjuk. Végül öblítse le a szilárd jódot egy kis vízzel, egyesítse, öblítse és dekantálja/szűrje.

Az utolsó lépés, ha nagyon tiszta terméket szeretne, az, hogy a jódot elpárologtatja, és hideg felületre kondenzálja, majd lekaparja. Fényes, kristályos jódtűket hagyunk magunk után. Látta már ezt a technikát? Nehéz valakinek szavakkal elmagyarázni, de azt hiszem, nilered mutatja ezt a technikát az egyik videójában. Alapvetően csak tedd a jódot egy pohárba, fedd le, és tegyél jeget a fedőre, hogy a párolgó jód a hideg felületre kondenzálódjon, amikor felmelegszik és elpárolog.

Ennyi, barátom. Sok szerencsét! Szólj, hogy mi a helyzet. o7