- Language
- 🇹🇷
- Reaction score
- 5
Azt hiszem, ma van az én problémás napom. Körülbelül 4 napja próbálok jódot kivonni a tinktúrából. Már 22 alkalommal próbálkoztam, és csak 2 véletlenszerű próbálkozásom volt sikeres, és ezeket a próbálkozásokat nem írtam le. Majd leírom az általam használt módszereket és a felhasznált anyagokat. Jód helyett barnás dolgok jönnek ki darabokban. Utánanéztem, hogyan lehet ezt leküzdeni, videókat néztem és én is ezt csinálom, de nem jártam sikerrel.
- Az általam használt anyagok
- %18 sósav
- %3 hidrogén-peroxid
- Nátrium-hidroxid
- Tinktúra
Néhány kísérletben kipróbáltam, hogy 5ml vízhez 1gr, 2gr, 3gr NaOH-t adok.
Sósavval kísérleteztem 5ml, 10ml, 15ml és néha 25ml hozzáadásával.
Hidrogén-peroxiddal 5ml, 10ml, 30ml és 50ml hozzáadásával próbálkoztam.
Vagy megfeleltem az itt írt arányoknak, vagy megpróbáltam az egyikből többet adni, mint a másikból. A NaOH hozzáadása után általában leszűrtem a folyadékot, és mindig leszűrtem azt, amit a sárgás, műanyagszerű povidonnak gondoltam. A sósavat mindig lassan adtam hozzá. és általában megvártam, hogy a folyadék majdnem fekete legyen. Oké, most már értem, hogy a NaOH lúgosítja a tinktúrát. A HCL semlegesíti. Azt még mindig nem értem, hogy a hidrogén-peroxid pontosan mit csinál. Oxidál, mint a vas, de nem tudtam rájönni, hogyan. A 2 véletlenszerű próbálkozásom során véletlenszerűen és gyorsan kevertem össze az összes hozzávalót, és kivontam a jódot. Honnan tudjam, hogy jód volt? Mindkét kísérlet után felmelegítettem a maradék anyagot, és megfigyeltem a jód kondenzációját. Még mindig nem értem, hogy miért keletkeztek barnás darabok a jód helyett. Bármilyen segítséget megköszönnék ebben a kérdésben.
- Az általam használt anyagok
- %18 sósav
- %3 hidrogén-peroxid
- Nátrium-hidroxid
- Tinktúra
Néhány kísérletben kipróbáltam, hogy 5ml vízhez 1gr, 2gr, 3gr NaOH-t adok.
Sósavval kísérleteztem 5ml, 10ml, 15ml és néha 25ml hozzáadásával.
Hidrogén-peroxiddal 5ml, 10ml, 30ml és 50ml hozzáadásával próbálkoztam.
Vagy megfeleltem az itt írt arányoknak, vagy megpróbáltam az egyikből többet adni, mint a másikból. A NaOH hozzáadása után általában leszűrtem a folyadékot, és mindig leszűrtem azt, amit a sárgás, műanyagszerű povidonnak gondoltam. A sósavat mindig lassan adtam hozzá. és általában megvártam, hogy a folyadék majdnem fekete legyen. Oké, most már értem, hogy a NaOH lúgosítja a tinktúrát. A HCL semlegesíti. Azt még mindig nem értem, hogy a hidrogén-peroxid pontosan mit csinál. Oxidál, mint a vas, de nem tudtam rájönni, hogyan. A 2 véletlenszerű próbálkozásom során véletlenszerűen és gyorsan kevertem össze az összes hozzávalót, és kivontam a jódot. Honnan tudjam, hogy jód volt? Mindkét kísérlet után felmelegítettem a maradék anyagot, és megfigyeltem a jód kondenzációját. Még mindig nem értem, hogy miért keletkeztek barnás darabok a jód helyett. Bármilyen segítséget megköszönnék ebben a kérdésben.