Πώς η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας κλιμακώνει τις διαταραχές χρήσης ουσιών

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
271
O7Y9DNwgXE

Μια νέα μελέτη έχει εμβαθύνει στις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας (ASPD) και των διαταραχών χρήσης ουσιών (SUDs), προσφέροντας νέες πληροφορίες για τα μοτίβα συσχέτισης που έχουν από καιρό ιντριγκάρει τους ερευνητές. Δημοσιευμένη στο Translational Psychiatry, η έρευνα αυτή διερευνά πώς η ASPD αλληλεπιδρά με τις διαγνώσεις και τη σοβαρότητα των διαταραχών χρήσης αλκοόλ, κάνναβης, κοκαΐνης, οπιοειδών και καπνού. Τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καλύτερη κατανόηση της συνύπαρξης αυτών των καταστάσεων και θα μπορούσαν να επηρεάσουν μελλοντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Η ASPD είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χειριστική, παρορμητική και συχνά επιθετική συμπεριφορά, με έντονη έλλειψη μεταμέλειας. Η διαταραχή αυτή είναι δυσανάλογα συχνή σε άτομα που πάσχουν από SUDs. Στην πραγματικότητα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, ενώ η ASPD είναι παρούσα σε περίπου 3,6% του γενικού πληθυσμού, μπορεί να βρεθεί έως και στο 81% των ατόμων που παλεύουν με τη χρήση ουσιών. Αυτή η συγκλονιστική επικάλυψη υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο λεπτομερείς έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ASPD αλληλεπιδρά με τις διάφορες μορφές εθισμού.

Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Yale και άλλα εξέχοντα ιδρύματα, επικεντρώθηκε σε 1.660 άτομα που διαγνώστηκαν με ASPD, συγκρίνοντάς τα με μια ομάδα ελέγχου 6.640 ατόμων. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν με βάση κριτήρια αντιστοίχισης, όπως το φύλο, η ηλικία και η φυλή, ώστε να ελεγχθούν δημογραφικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Ο στόχος ήταν να διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ της ASPD και πέντε τύπων SUD: διαταραχές χρήσης αλκοόλ (AUD), κάνναβης (CanUD), κοκαΐνης (CocUD), οπιοειδών (OUD) και καπνού (TUD).

Ένα από τα βασικά ευρήματα της μελέτης ήταν η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ASPD και της διάγνωσης και της σοβαρότητας των AUD, CanUD και TUD. Για παράδειγμα, τα άτομα με ASPD είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή χρήσης αλκοόλ (με αναλογία πιθανοτήτων 1,89) και υπερδιπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή χρήσης κάνναβης (με αναλογία πιθανοτήτων 2,13). Ενώ η ASPD συνδέθηκε επίσης με διαταραχές χρήσης κοκαΐνης και οπιοειδών, οι εν λόγω συσχετίσεις δεν επέζησαν των αυστηρών στατιστικών ελέγχων που απαιτούνται για την επιβεβαίωσή τους με μεγάλη βεβαιότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια για τις ΣΔΤ, όπως η επικίνδυνη χρήση, τα συμπτώματα στέρησης και οι προσπάθειες διακοπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κριτήριο της "επικίνδυνης χρήσης" συσχετίστηκε σταθερά με την ASPD σε όλες τις ουσίες που μελετήθηκαν. Αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα με ASPD τείνουν να εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη χρήση ουσιών, ανεξάρτητα από τον τύπο του φαρμάκου. Ωστόσο, σε μια αναπάντεχη τροπή, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι απόπειρες διακοπής της κοκαΐνης σχετίζονταν αντιστρόφως ανάλογα με την ASPD. Με άλλα λόγια, τα άτομα με ASPD ήταν λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να κόψουν την κοκαΐνη σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς τη διαταραχή.

Η ανακάλυψη αυτή εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα και τις συμπεριφορές των ατόμων με ASPD σε σχέση με τη χρήση ουσιών. Μήπως η παρορμητική και επιζητούσα τον κίνδυνο φύση της ASPD καθιστά τα άτομα λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τις εξαρτησιογόνες ουσίες ή υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για την κοκαΐνη που επηρεάζει αυτή τη συμπεριφορά; Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι ψυχολογικοί και νευροβιολογικοί μηχανισμοί που παίζουν ρόλο.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της συννοσηρότητας ASPD-SUD. Με τη διερεύνηση των διαφορετικών μοτίβων SUD μεταξύ των ατόμων με ASPD, η έρευνα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κλινικούς ιατρούς να αναπτύξουν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, τα θεραπευτικά προγράμματα μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν πιο άμεσα τον αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνης χρήσης στους ασθενείς με ASPD, καθώς και τις μοναδικές προκλήσεις που θέτουν ορισμένες ουσίες όπως η κοκαΐνη.

Μια άλλη αξιοσημείωτη πτυχή της μελέτης ήταν η εστίασή της στη σοβαρότητα των ΣΔΤ. Διαπίστωσε ότι οι συσχετίσεις μεταξύ της ASPD και των διαγνώσεων SUD ήταν ισχυρότερες από εκείνες που βασίζονται στη σοβαρότητα της διαταραχής. Αυτό υποδηλώνει ότι η ASPD μπορεί να συνδέεται στενότερα με το αν ένα άτομο αναπτύσσει εθισμό ή όχι, παρά με το πόσο σοβαρός γίνεται αυτός ο εθισμός.

Συνολικά, αυτή η έρευνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την κατανόηση των διπλών προκλήσεων της ASPD και των SUDs. Ρίχνοντας φως στους ξεχωριστούς τρόπους με τους οποίους αυτές οι διαταραχές αλληλεπιδρούν, ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές μελέτες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα διαγνωστικά κριτήρια και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι "εξατομικευμένες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην υποτυποποίηση βάσει μηχανισμών" θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη φροντίδα για τα άτομα που παλεύουν τόσο με την ASPD όσο και με τις διαταραχές χρήσης ουσιών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο πλήρες άρθρο εδώ: https://doi.org/10.1038/s41398-024-03054-z (clearnet).

Αν σας ενδιαφέρουν τέτοιες δημοσιεύσεις, παρακαλώ αντιδράστε και αφήστε σχόλια. Αυτό θα είναι ένα σημάδι για να συνεχίσω.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,244
Deals
1
Κάνω πολλή κοκαΐνη σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον ξέρω. Η κοκαΐνη είναι η προσωρινή θεραπεία για την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Ανεβαίνω και μιλάω σε όλους όταν παίρνω κοκαΐνη. Σπάνια μιλάω σε κάποιον που δεν γνωρίζω, εκτός αν έχω πάρει κοκαΐνη. Ήμουν αλκοολικός για 25 χρόνια, αλλά το συκώτι μου δεν είναι υγιές. Η κοκαΐνη και το αλκοόλ το έκαναν αυτό. Δεν είχα κανένα πρόβλημα να κόψω το ποτό. Απλά το αντάλλαξα με μεθαμφεταμίνη. Δεν έχω διαγνωστεί με κάποια διαταραχή, αλλά δεν έχω προσπαθήσει να γίνω.

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
271
Σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε τις εμπειρίες σας.

Η κοκαΐνη αυξάνει προσωρινά τα επίπεδα ντοπαμίνης, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ενεργητικοί, σίγουροι και εξωστρεφείς. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να διευκολύνουν την κοινωνική εμπλοκή, κάτι που έχετε παρατηρήσει στη δική σας συμπεριφορά. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση ενισχυμένης κοινωνικότητας είναι βραχύβια και η κατάρρευση μετά οδηγεί συχνά σε άγχος, ευερεθιστότητα ή στέρηση, ενισχύοντας ενδεχομένως τον κύκλο της χρήσης της για να ανακτήσετε αυτή την προσωρινή αυτοπεποίθηση.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ενώ η κοκαΐνη μπορεί να φαίνεται σαν "λύση" στις δυσκολίες με την κοινωνική αλληλεπίδραση, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μπορεί να είναι επιζήμιες.

Αναφέρατε ότι η κοκαΐνη φαίνεται να βοηθάει σε αυτό που νομίζετε ότι μπορεί να είναι αντικοινωνικές τάσεις, αλλά αξίζει να κάνετε διάκριση μεταξύ της πραγματικής αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας (ASPD) και της κοινωνικής αναστολής ή του άγχους. Η ASPD περιλαμβάνει μια επίμονη περιφρόνηση των δικαιωμάτων των άλλων, συχνά με χειριστικές, δόλιες ή επιθετικές συμπεριφορές, ενώ το κοινωνικό άγχος ή η γενική συστολή αφορά περισσότερο τη δυσφορία σε κοινωνικά περιβάλλοντα.

Παρατηρήσατε μια μετάβαση από το αλκοόλ στη μεθαμφεταμίνη, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντικατάσταση ουσιών. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε άτομα που σταματούν τη χρήση μιας ουσίας αλλά συνεχίζουν να αναζητούν ανακούφιση ή διέγερση από μια άλλη. Η μεθαμφεταμίνη, όπως και η κοκαΐνη, δρα ως ισχυρό διεγερτικό και η μακροχρόνια χρήση μπορεί να έχει καταστροφικές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις - μερικές φορές ακόμη και πιο σοβαρές από το αλκοόλ.

Δεδομένου ότι έχετε ήδη παρατηρήσει ηπατική βλάβη από το αλκοόλ, η στροφή σε άλλες ουσίες δεν θα προστατεύσει την υγεία σας. Η κοκαΐνη, για παράδειγμα, είναι σκληρή για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, ενώ η μεθαμφεταμίνη έχει σοβαρές συνέπειες για τον εγκέφαλο, το καρδιαγγειακό σύστημα και άλλα όργανα. Η χρήση πολλαπλών ναρκωτικών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης, καρδιαγγειακής επιβάρυνσης και μακροπρόθεσμης υποβάθμισης της ψυχικής υγείας.

Αν είστε περίεργοι για τις αξιολογήσεις ψυχικής υγείας, δεν έχουν σχεδιαστεί για να σας κρίνουν, αλλά για να σας δώσουν μια εικόνα των προτύπων σκέψης, συμπεριφοράς και συναισθημάτων σας. Εάν ανησυχείτε για την ιδιωτικότητα ή την κρίση, υπάρχουν εμπιστευτικοί και μη στιγματιστικοί τρόποι για να ασχοληθείτε με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,244
Deals
1
Φυσικά συμφωνώ με όλα αυτά. Δεν ανησυχώ και πολύ για την ψυχική μου υγεία σε αυτό το σημείο. Έχω ένα αντίγραφο του τυπικού τεστ που θα χορηγηθεί σε ένα άτομο για την αξιολόγηση των ψυχικών διαταραχών, και το μόνο πράγμα που δεν αποκλείστηκε από τις απαντήσεις μου ήταν η οριακή διαταραχή προσωπικότητας, η οποία είναι μια αρκετά διφορούμενη διάγνωση. Γνωρίζω ότι η ανταλλαγή αλκοόλ με μεθαμφεταμίνη δεν αποτελούσε λύση για τίποτα. Νομίζω όμως ότι είναι δίκαιο να πω ότι παρέτεινε τη ζωή μου. Έκανα 3 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μέσα σε 18 μήνες, για να δέσω τους κιρσούς του οισοφάγου. Ήμουν σίγουρα κοντά στο θάνατο. Τώρα έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο,
. Κατέστρεφα το συκώτι μου με μια ανησυχητική ακτίνα, και τώρα του δίνω ένα διάλειμμα και αφήνω τους πνεύμονες, τα νεφρά, την καρδιά και τα άλλα όργανα να προλάβουν. Ποτέ δεν περίμενα να ζήσω τόσο πολύ. Ούτε καν το ήθελα.
Είναι πολύ πιθανό ότι κάποια μέρα η σύζυγός μου θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον λογαριασμό για να σας πει σε όλους σας ότι είμαι νεκρός. Ας είναι γνωστό ότι γνώριζα τις συνέπειες. Έχω σκορπίσει αυτόν τον σπόρο πολύ μακριά και η κληρονομιά μου συνεχίζεται. Οι πρωταρχικές ενστικτώδεις υποχρεώσεις μου έχουν εκπληρωθεί.