Syntéza 4-methypropiofenonu?

bigdigrandy

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
5
Zdravím kolegy nadšence do chemie,

Osobně jsem se do přípravy 4-methylpropiofenonu příliš nepodíval.

Napadla mě jeho syntéza pomocí jantarového anhydridu na toluenu za použití jednoduché Friedelovy-Craftsovy reakce s chloridem hlinitým jako katalyzátorem, čímž se získá kyselina 4-(4-methylfenyl)-4-oxobutanová, která se pak dekarboxyluje na 4-methylpropiofenon. Zdá se, že prekurzory jsou široce dostupné a relativně levné.

Pokud někdo ví více o možných výtěžcích nebo o chybách, kterých jsem se dopustil, dejte mi prosím vědět, protože bych to mohl sám vyzkoušet.

OLrV8hUPxA

The_Real_DEA_42069

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
1
Myslím, že to nebude fungovat tak, jak chcete, protože kyselina oxobutanová je gama keton, nikoli beta keton.

Mohl byste zkusit CuO, zdá se, že to funguje pro kyselinu levulovou.

Oxidační dekarboxylace kyseliny levulinové pomocí oxidů měďnatých

2bfhLWU3e6

The_Real_DEA_42069

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
1
Sám jsem to nikdy nezkoušel, ale právě jsem se podíval a kyselina tolyloxobutanová je k dispozici u známého prodejce chemikálií za 150 USD za 100 g. Nemám ponětí o výtěžku po CuO, ale na první pohled to určitě zní, že je to lepší než syntéza propionylchloridu a methylpropiofenonu. Možná to budu muset někdy zkusit.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,107
Deals
1
Obvykle se jedná o toluen a propoinylchlorid s chloridem hlinitým Friedel-kraft.
Použijte prosím vyhledávač

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,107
Deals
1
V tomto patentu je popsáno velké množství syntézy substituovaného propriofenonu

The_Real_DEA_42069

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
1
Mé připomínky jsou samozřejmě spekulativní retrosyntézou - vždy bych doporučil nejprve uvedený výchozí postup syntézy substituovaného propiofenonu přes AlCl3 F-K s toluenem a propionylchloridem nebo anhydridem, pokud není zcela jasné, o čem se v teoretických alternativních cestách hovoří