- Language
- 🇺🇸
- Reaction score
- 33
Zdravím kolegy chemiky. Dnes jsem si přinesl lék na nachlazení (kapsli) obsahující pseudoefedrin hydrochlorid. V krabičce je 8 kapslí. Každá kapsle obsahuje 90 mg pseudoefedrinu, celkem 0,72 gramu. Je velmi levný, stojí 1,5 USD. Zde jsou jeho složky: Každá tobolka obsahuje 90 mg pseudoefedrin-hydrochloridu. mg, chlorfeniramin-maleinát (chlorpheniramine) 4 mg. Pomocnými látkami jsou: škrob, sacharosa, hydroxypropylmethylcelulosa, polymer ethylcelulosy, suchá rozprašovací látka Opadry yellow, suchá rozprašovací látka Opadry pink. Jak lze maximalizovat extrakci?
Mé vlastní kroky extrakce jsou následující: otevřete kapsli - namočte do 99% ethanolu - filtrace odsátím - odpařte filtrát na extrakt - přidejte k extraktu studenou vodu (objeví se lepidlo) - filtrace odsátím - upravte filtrát na alkalické PH12+ a poté extrahujte, (xylen ) Extrakt vysušte - po vysušení propusťte v plynném chlorovodíku (pH dosáhne kyselosti) - filtrujte odsátím, abyste získali bílý prášek pseudoefedrin-hydrochloridu. Vyzkoušel jsem však několik extrakcí a získal jsem jen velmi málo pseudoefedrinu. Existuje nějaký způsob, jak zvýšit výtěžnost?
Mé vlastní kroky extrakce jsou následující: otevřete kapsli - namočte do 99% ethanolu - filtrace odsátím - odpařte filtrát na extrakt - přidejte k extraktu studenou vodu (objeví se lepidlo) - filtrace odsátím - upravte filtrát na alkalické PH12+ a poté extrahujte, (xylen ) Extrakt vysušte - po vysušení propusťte v plynném chlorovodíku (pH dosáhne kyselosti) - filtrujte odsátím, abyste získali bílý prášek pseudoefedrin-hydrochloridu. Vyzkoušel jsem však několik extrakcí a získal jsem jen velmi málo pseudoefedrinu. Existuje nějaký způsob, jak zvýšit výtěžnost?