Как антисоциалното личностно разстройство ескалира при разстройства, свързани с употребата на психоактивни вещества

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
271
O7Y9DNwgXE

Ново проучване навлезе в сложните взаимоотношения между антисоциалното личностово разстройство (АЛР) и разстройствата, свързани с употребата на вещества (РВУ), предлагайки нов поглед върху моделите на връзка, които отдавна интригуват изследователите. Публикувано в Translational Psychiatry, това изследване изследва как ASPD взаимодейства с диагнозите и тежестта на разстройствата, свързани с употребата на алкохол, канабис, кокаин, опиоиди и тютюн. Резултатите от проучването имат значителни последици за по-доброто разбиране на съвместната поява на тези състояния и биха могли да повлияят на бъдещите подходи за лечение.

ASPD е психично разстройство, което се характеризира с манипулативно, импулсивно и често агресивно поведение, с изразена липса на разкаяние. Това разстройство е непропорционално често срещано при лица, страдащи от СПИН. Всъщност предишни изследвания показват, че макар ASPD да е налице при около 3,6% от общото население, то може да се открие при до 81% от лицата, борещи се с употребата на вещества. Това зашеметяващо припокриване подчертава необходимостта от по-подробни изследвания на начина, по който ASPD взаимодейства с различните форми на пристрастяване.

Проучването, ръководено от екип изследователи от Йейлския университет и други известни институции, се фокусира върху 1660 лица, диагностицирани с ASPD, като ги сравнява с контролна група от 6640 души. Участниците са подбрани въз основа на съвпадащи критерии като пол, възраст и раса, за да се контролират демографските фактори, които биха могли да повлияят на резултатите. Целта е била да се проучат връзките между ASPD и пет вида разстройства, свързани с употребата на алкохол (AUD), канабис (CanUD), кокаин (CocUD), опиоиди (OUD) и тютюн (TUD).

Една от основните констатации на проучването е силната връзка между ASPD и диагнозата и тежестта на AUD, CanUD и TUD. Например при лицата с ASPD вероятността да бъдат диагностицирани с разстройство, свързано с употребата на алкохол, е почти два пъти по-голяма (с коефициент на вероятност 1,89), а вероятността да бъдат диагностицирани с разстройство, свързано с употребата на канабис, е повече от два пъти по-голяма (с коефициент на вероятност 2,13). Въпреки че ASPD е свързано и с разстройства, свързани с употребата на кокаин и опиати, тези асоциации не издържат строгите статистически тестове, необходими за потвърждаването им с висока степен на сигурност.

Изследователите са разгледали и специфичните диагностични критерии за СПН, като например опасна употреба, симптоми на абстиненция и опити за отказване. Забележително е, че критерият "опасна употреба" е бил последователно свързан с ПАВ при всички изследвани вещества. Това подсказва, че лицата с ASPD са склонни да извършват опасно поведение, докато употребяват вещества, независимо от вида на наркотика. Изненадващо обаче проучването установява, че опитите за отказване от кокаина са обратнопропорционално свързани с ASPD. С други думи, вероятността хората с ASPD да се опитат да откажат кокаина е по-малка в сравнение с тези, които нямат това разстройство.

Това откритие повдига важни въпроси за мотивацията и поведението на хората с ASPD във връзка с употребата на вещества. Дали импулсивният и търсещ риск характер на ASPD прави вероятността индивидите да се откажат от пристрастяващите вещества по-малка, или има нещо специфично за кокаина, което влияе на това поведение? Необходими са допълнителни изследвания, за да се разкрият действащите психологически и невробиологични механизми.

Резултатите от проучването подчертават сложността на коморбидността между ASPD и СУП. Като изследва различните модели на употребата на SUD сред хората с ASPD, изследването предлага ценни прозрения, които могат да помогнат на клиницистите да разработят по-целенасочени интервенции. Например програмите за лечение може да се наложи да се обърне по-пряко внимание на повишения риск от опасна употреба при пациентите с ASPD, както и на уникалните предизвикателства, породени от някои вещества като кокаина.

Друг забележителен аспект на проучването е неговият фокус върху тежестта на СПН. То установи, че връзките между ASPD и диагнозите на SUD са по-силни от тези, основани на тежестта на разстройството. Това предполага, че ASPD може да е по-тясно свързано с това дали дадено лице развива пристрастяване, отколкото с това колко тежко е това пристрастяване.

Като цяло това изследване бележи важна стъпка напред в разбирането на двойните предизвикателства на ASPD и SUD. Като хвърля светлина върху различните начини, по които тези разстройства си взаимодействат, то проправя пътя за бъдещи проучвания, които биха могли да прецизират диагностичните критерии и да подобрят резултатите от лечението. Както отбелязват авторите на изследването, "персонализираните интервенции, насочени към подтипизиране на базата на механизма", биха могли да доведат до по-добри грижи за лицата, които се борят както с ASPD, така и с разстройства, свързани с употребата на вещества.

За повече подробности можете да получите достъп до пълния текст на статията тук: https://doi.org/10.1038/s41398-024-03054-z (clearnet).

Ако се интересувате от подобни публикации, моля, реагирайте и оставяйте коментари. Това ще бъде знак за мен да продължа.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,244
Deals
1
Аз правя много кокаин в сравнение с всички, които познавам. Кокаинът е временното лечение на антисоциалното разстройство на личността. Когато съм на кокаин, просто се качвам и разговарям с всички. Рядко разговарям с някого, когото не познавам, освен ако не съм на кокаин. Бях алкохолик в продължение на 25 години, но черният ми дроб не е здрав. Кокаинът и алкохолът направиха това. Не съм имал никакъв проблем да спра да пия. Просто го смених с метамфетамин. Не са ми поставяли диагноза за някакво разстройство, но и не съм се опитвал да бъда.

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
271
Благодарим ви, че споделихте своя опит.

Кокаинът временно повишава нивата на допамин, като кара хората да се чувстват по-енергични, уверени и общителни. Тези ефекти могат да улеснят социалната ангажираност, което сте забелязали в собственото си поведение. Това усещане за повишена общителност обаче е краткотрайно, а сривът след това често води до тревожност, раздразнителност или абстиненция, което вероятно засилва цикъла на употреба, за да се възвърне тази временна увереност.

Важно е да се признае, че макар кокаинът да изглежда като "решение" на трудностите в социалното общуване, дългосрочните му ефекти могат да бъдат вредни.

Споменахте, че кокаинът изглежда помага при това, което смятате, че може да е антисоциална склонност, но си струва да се прави разлика между истинско антисоциално разстройство на личността (ASPD) и социално потискане или тревожност. ASPD включва постоянно незачитане на правата на другите, често с манипулативно, измамно или агресивно поведение, докато социалната тревожност или общата срамежливост е по-скоро свързана с дискомфорт в социална среда.

Отбелязали сте преминаване от алкохол към метамфетамин, което може да се разглежда като заместване на вещества. Това е често срещано явление при хора, които спират да употребяват едно вещество, но продължават да търсят облекчение или стимулация от друго. Метамфетаминът, подобно на кокаина, действа като силен стимулант и продължителната му употреба може да има опустошителни физически и психологически последици - понякога дори по-тежки от тези на алкохола.

Като се има предвид, че вече сте забелязали увреждане на черния дроб от алкохола, преминаването към други вещества няма да защити здравето ви. Кокаинът, например, е тежък за сърцето и кръвоносната система, докато метамфетаминът има тежки последици за мозъка, сърдечносъдовата система и други органи. Употребата на полинаркотици също така повишава риска от свръхдоза, сърдечносъдово натоварване и дългосрочно влошаване на психичното здраве.

Ако сте любопитни относно оценките на психичното здраве, те нямат за цел да ви съдят, а да дадат представа за вашите модели на мислене, поведение и емоции. Ако се притеснявате от неприкосновеността на личния живот или от осъждането, има поверителни и нестигматизиращи начини да се включите в услугите за психично здраве.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,244
Deals
1
Разбира се, съгласен съм с всичко това. На този етап не се притеснявам твърде много за психичното си здраве. Разполагам с копие от стандартния тест, който би трябвало да се направи на човек за оценка на психичните разстройства, и единственото, което не беше изключено от отговорите ми, беше гранично личностно разстройство, което е доста двусмислена диагноза. Наясно съм, че смяната на алкохола с метамфетамин не беше решение на нищо. Мисля обаче, че е справедливо да се каже, че това удължи живота ми. В рамките на 18 месеца имах 3 лапароскопски операции за превръзка на езофагеални варици. Определено бях близо до смъртта. Сега са минали 2 години, откакто ми се наложи да отида в болница,
. Бях убил черния си дроб на тревожен етап, а сега му давам почивка и оставям белите си дробове бъбреците сърцето и другите органи да наваксат. Никога не съм очаквал да живея толкова дълго. Дори не исках да го направя.
Много е възможно някой ден моята съпруга да използва този акаунт, за да каже на всички вас, че съм мъртъв. Нека се знае, че знаех последствията. Разпръснах това семе надлъж и нашир и моето наследство продължава. Първичните ми инстинктивни задължения са изпълнени.